Wróć na początek strony
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do treści głównej
Przejdź do danych kontaktowych
Przejdź do menu górnego
Przejdź do menu prawego
Przejdź do menu dolnego
Przejdź do menu bocznego
Przejdź do mapy serwisu
Menu wysuwane
Powiat ChełmińskiSamorządowy portal internetowy
Znajdujesz się w: Aktualności i wydarzenia
Treść główna

Podpisanie umów na realizację projektów w ramach V Edycji Powiatowego Konkursu "Produkt lokalny Powiatu Chełmińskiego"

Aktualności i wydarzenia

2025-06-10

Starosta Chełmiński Zdzisław Gamański, Wicestarosta Chełmiński Dorota Żulewska oraz Wójtowie nagrodzonych Gmin, przy kontrasygnacie Skarbników, podpisali umowy na realizację projektów w ramach V Edycji Powiatowego Konkursu  pn.: „Produkt lokalny Powiatu Chełmińskiego”. Sołtysom realizującym projekty wręczone zostały symboliczne czeki. 

Nagrodzone projekty to:
- Sołectwo Starogród (gm. Chełmno) Sołtys Krystyna Iwańska,  
- Sołectwo Trzebcz Szlachecki  (gm. Kijewo Królewskie) Sołtys Dorota Stachewicz,
- Sołectwo Małe Czyste (gm. Stolno) Sołtys Jolanta Śliwińska,
- Sołectwo Bruki Kokocka (gm. Unisław)  Sołtys Piotr Gaładyk.

Poniżej opis projektów:


Sołectwo Starogród zrealizuje kolejną edycję przedsięwzięcia pn: „Festiwal produktów lokalnych
w Gminie Chełmno, edycja V” Organizatorzy po raz kolejny planują  wykorzystać potencjał terenu znajdującego się na Górze Zamkowej dla jeszcze większej promocji przedsięwzięcia. Do udziału w festiwalu, podobnie jak w poprzednich edycjach, zaproszeni zostaną lokalni producenci i wytwórcy, podmioty działające hobbystycznie nieprowadzące działalności gospodarczej, osoby mające zarejestrowaną działalność, osoby prywatne, organizacje pozarządowe, Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Chełmno oraz LGD „Vistula”. 
Udział w Festiwalu weźmie lokalny folkowy zespół muzyczny, który zapewni oprawę muzyczną wydarzenia oraz poprowadzi specjalnie przygotowane etnograficzne widowisko obrzędowości na ziemiach chełmińskich. Warsztatom towarzyszyć będzie muzyka grana na żywo na tradycyjnych instrumentach. Widzowie będą czynnie uczestniczyć w pokazie wraz z zespołem artystycznym. Warsztaty mają na celu promocję historii i tradycji regionu, zwłaszcza Ziemi Chełmińskiej oraz integrację i podniesienie świadomości kulturowej uczestników.
Każdy wystawca otrzyma podstawy do stworzenia stoiska. Wystrój i przygotowanie stoiska pozostanie po stronie uczestnika. Podczas Festiwalu przeprowadzona zostanie krótka prezentacja każdego stoiska, w trakcie której będzie można zadawać pytania wystawcom. 
Podczas Festiwalu udostępnione zostanie stoisko dawnych zawodów - uczestnicy będą mogli zapoznać się z dawną sztuką wytwarzania papieru, samodzielnie go wytworzyć i zabrać ze sobą na pamiątkę. Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Chełmno: KGW Bieńkówka, KGW Starogród, KGW „Zdolne Babki” Dolne Wymiary, KGW Czerwone Szpilki” Kolno i KGW Klamry zaprezentują tradycyjne, promujące produkty lokalne, przygotowanie oparte o dostępne lokalnie produkty stoiska, z możliwością degustacji. Podczas festiwalu zostanie przeprowadzony konkurs na najlepsze stoisko promujące produkty lokalne. Zwycięzcy otrzymają nagrody.
Realizację Festiwalu planuje się na dzień 14 września 2025 r.


Sołectwo Trzebcz Szlachecki zrealizuje projekt pn.:„Przy kredensie babcia płakała”,  który zabierze uczestników w dawne czasy, gdzie wspominana będzie domowa kuchnia oraz tradycje z wykorzystaniem prostej, a jednocześnie niezwykle ważnej w wiejskiej kuchni- cebuli.  To właśnie przy jej krojeniu nie tylko babcia „płakała”. Projekt ma celu głównie podkreślić znaczenie cebuli w środowisku lokalnym,  promować  dziedzictwo kulturalne oraz utrwalać lokalne tradycje kulinarne przekazywane przez starsze pokolenia. Dlaczego kredens? ponieważ w miejscowości Trzebcz Szlachecki znajduje się stara kuźnia, w której zostało utworzone miejsce „chaty wiejskiej”. Przy zaangażowaniu mieszkańców udało się odzyskać stary kredens kuchenny. Kuźnia została od niedawna oddana do użytku, dlatego sołectwo Trzebcz Szlachecki  planuje pobudzić ją do życia, aby służyła właśnie mieszkańcom. To żywa historia o którą trzeba zadbać i pielęgnować. 
Projekt realizowany będzie etami:
- „Przy Kredensie”- spotkania podczas których zostaną zebrane materiały, wywiady, przepisy, w których była wykorzystywana cebula. Będzie to spotkanie głównie młodych ludzi, którzy będą rozmawiać z seniorami oraz lokalnymi kucharzami i zdobędą informacje na temat wykorzystywania cebuli w wiejskiej   kuchni. Po uzyskaniu informacji stworzony zostanie tzw. „przepiśnik” w którym będą widniały przepisy, powstanie także  wystawa  ze zdjęciami z przeprowadzonych wywiadów. Wystawa zorganizowana będzie w kuźni w Trzebczu Szlacheckim przy kredensie. Będzie ona dostępna dla wszystkich mieszkańców. 
- „ Tradycyjna kuchnia z cebulą” – warsztaty kulinarne – podczas warsztatów zostanie wykonana zupa cebulowa oraz cebularzyki, powstaną  także wybrane dania z przepisów uzyskanych podczas wywiadów. 
- „ Z babcinego kredensu” – wydana zostanie  broszura z przepisami i zdjęciami. 
- „Uprawa cebuli” – spotkanie z lokalnymi rolnikami, zorganizowana zostanie prezentacja dotycząca uprawy i hodowli cebuli. Spotkanie, na które zaproszeni zostaną rolnicy oraz młodzi ludzie, którzy chcą zostać rolnikami, poprowadzi specjalnie zaproszony ekspert, który będzie opowiadać o hodowli cebuli. 
- „ Cebulowe wyzwanie” – ogłoszone zostaną konkursy:
* konkurs na najlepszą potrawę z cebuli. Konkurs skierowany będzie do mieszkańców sołectwa oraz  KGW. Konkurs będzie miał na celu ukazać różnice w jaki sposób wykorzystywana jest cebula w wiejskiej kuchni, a także ukazać jej zasoby i możliwości zastosowania, 
* konkurs plastyczny i literacki dla dzieci i młodzieży o tematyce: cebula, rolnictwo, lokalne tradycje. 
- „Cebulowe Smaki Trzebcza Szlacheckiego” – na koniec zorganizowany zostanie grill integracyjny- festyn rodzinny z animacjami. 
Realizację festynu podsumowującego projekt planuje się na dzień 16 sierpnia 2025 r


Sołectwo Małe Czyste  zrealizuje zadanie pn.: „Tradycja i obrzędy związane z Nocą Świętojańską oraz tradycyjną kuchnią na polskiej wsi”. Zadanie polegać będzie  na podjęciu inicjatywy na rzecz działań wspomagających rozwój wspólnot i społeczności lokalnych na rzecz promocji i ochrony lokalnego dziedzictwa kulturowego poprzez organizację plenerowego wydarzenia przy świetlicy wiejskiej w Małem Czystem oraz nad jeziorem w Małem Czystem.
Organizacja wydarzenia ukierunkowana będzie na promocję lokalnego produktu (tradycja, obrzędy, zwyczaje, tradycyjne potrawy, zioła) wśród uczestników wydarzenia tj.:
- na potrzeby promocji i ochrony produktu lokalnego, jakim jest tradycja, obrzędy, zwyczaje związane z Wigilią św. Jana, nocą świętojańską. Święto obchodzone w wigilię świętego Jana Chrzciciela, związane z obrzędami dot. letniego przesilenia słońca. Jest to święto ognia, wody, słońca i księżyca, urodzaju, płodności, radości i miłości,
- w trakcie pikniku odbędzie się festiwal smaku związany z tradycyjną wiejską kuchnią polską do którego zaproszone zostaną Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Stolno. Celem tego festiwalu będzie prezentacja produktu lokalnego, który ma być lub jest sztandarowym produktem lokalnym charakterystycznym dla danej miejscowości, w której działa KGW. Dalsze promowanie produktu lokalnego leżało będzie w gestii danego KGW oraz Gminy Stolno. Festiwal Smaku będzie miał także za zadanie promowanie potraw / produktów z uwzględnieniem tradycji i zwyczajów kulinarnych Ziemi Chełmińskiej, Kujaw i Pomorza, tradycyjnej wiejskiej kuchni polskiej. 
 
W ramach wydarzenia planuje się organizację pikniku ubranego w obrzędy związane z nocą świętojańską w tym uroczysty przemarsz uczestników przy dźwiękach kapeli ludowej z „ogniem” nad jezioro w Małem Czystem oraz „puszczanie” wianków. Elementem pikniku będzie festiwal smaku mający na celu prezentację produktu lokalnego.Wydarzenie ma na calu zachowanie od zapomnienia tradycji związanych z obrzędami nocy świętojańskiej wśród  lokalnej społeczności. 
Podczas wydarzenia zorganizowane zostaną: 
•PIKNIK przy świetlicy wiejskiej w Małem Czystem. Podczas pikniku prowadzone będą różnego rodzaju gry i zabawy dla uczestników związane z obrzędami Nocy Świętojańskiej, przy taktach muzyki ludowej m.in. poszukiwanie kwiatu paproci (konkurs). W punkcie kulminacyjnym pikniku uformowany zostanie korowód z pochodniami, który przy taktach i śpiewie muzyki ludowej przemaszeruje nad pobliskie jezioro gdzie pokazane zostaną obrzędy Nocy Świętojańskiej m.in. rytuał ognia (rozpalenie ogniska oraz tańce i skoki przez ogień); rytuał puszczania wianków ze świecami na wodę (w tym wypłynięcie łodzią z dziewczętami). Podczas pikniku odbędą się warsztaty plecenia wianków; będzie można poznać magiczną moc ziół: łopian, bylica piołun, dziurawiec, mięta, biedrzeniec, bez czarny, które w dawnych czasach zawieszało się na drzwiach domostw lub paliło w ognisku podczas Nocy Świętojańskiej. 
•FESTIWAL SMAKU – zorganizowany przy świetlicy wiejskiej w trakcie pikniku - stoiska przygotowane przez KGW– prezentacja i degustacja przez uczestników pikniku produktu lokalnego. Zakłada się że każde KGW przygotuje minimum jedną potrawę tradycyjną dla uczestników pikniku.
Realizację wydarzenia planuje się na wieczór z 21 na 22 czerwca 2025 r.

Sołectwo Bruki Kokocka zrealizuje projekt pn.: Piknik „Lokalne smaki wsi Bruki Kokocka”, który  polegał będzie na organizacji kulinarnego spotkania dla mieszkańców Sołectwa Bruki Kokocka, gminy Unisław oraz Powiatu Chełmińskiego. Celem wydarzenia będzie promocja produktów lokalnych, które przygotowywane są przez Gospodynie Sołectwa Bruki Kokocka, według dawnych receptur i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Miejscem spotkania będzie teren przy miejscowej świetlicy wiejskiej. 
Podczas jednodniowego pikniku Gospodynie będą serwowały różnorodne potrawy m.in.: kluski ziemniaczane, kule brokułowe, brokuł z wody, bigos, gołąbki, chleb swojski, kiełbasa słoikowa oraz ziemniaki z parnika do wybory z twarogiem i szczypiorkiem lub z boczkiem. Uczestnicy pikniku będą mogli również skosztować domowych ciast m.in.: drożdżówki z rabarbarem, szarlotki, sernika i ciasta dyniowego. Nie zabraknie też napojów, kompotów z owoców lata, lemoniady i wody z orzeźwiającą miętą. 
W ramach promocji produktu lokalnego zaplanowano organizację konkursu wiedzy o historii wsi, a także o historii Gminy Unisław i Powiatu Chełmińskiego oraz szereg dodatkowych atrakcji animacyjnych, a także ognisko. Piknik będzie doskonałą okazją do promowania lokalnych produktów -  przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Wartością dodaną tego wydarzenia będzie aktywizacja i ożywienie lokalnej społeczności. Mieszkańcy będą mogli się zintegrować, ale i zaangażować w przygotowanie pikniku. Dla społeczności lokalnej piknik będzie doskonałą okazją do wspólnego spotkania i rozmów. 
Realizację pikniku  planuje się w terminie 3 czerwca 2025 r. – 20 lipca 2025 r.
 



     

Anita Styczeń
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.